zaterdag 26 december 2009

Hollands Classicisme in Zeeland


Huis 's-Hertogenbosch is gebouwd in de stijl van het Hollands Classicisme, een navolger van het Classicisme waarbij de Griekse en Romeinse bouwstijl model stond. Kenmerkend is het gebruik van de klassieke zuilenorden, dat een imponerende gevel oplevert. Natuursteen en beeldhouwwerk geven nog meer grandeur.

Het Hollands Classicisme heeft indrukwekkende gebouwen opgeleverd. Heel bekend is het Paleis op de Dam in Amsterdam ontworpen door Jacob van Campen (1595-1657), en - ook van zijn hand - het Mauritshuis in Den Haag. Andere voorbeelden zijn de Lakenhal te Leiden door Arent van 's Gravensande en Paleis Noordeinde te Den Haag door Pieter Post.
In Zeeland verrees aan de haven te Vlissingen in 1641 het Lampsinshuis, gebouwd in opdracht van de vooraanstaande reders, de gebroeders Lampsins. In Middelburg werden de Oostkerk, gereed in 1667, het Huis de Globe (links op de foto) en in 1671 het pakhuis der Oostindische Compagnie (rechts) gebouwd.

Foto : J.P.A. Antonietti, 1914, detail. Rijksdienst voor de Monumentenzorg

Huis 's-Hertogenbosch hoort ook in het rijtje thuis. Een kapitaal huis, gebouwd met dure bouwmaterialen. In 1665, toen het volgens het jaartal in de gevel gereedkwam, was dit huis een 'statement'. Het moest iets duidelijk maken over de bewoner. Wie was dat?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten