zondag 27 december 2009

Bouwheer Otto de la Porte

Voor de bouw van Huis 's Hertogenbosch werd eerst de sloophamer gehanteerd. Dat was aan het einde van het jaar 1663. Otto de la Porte, een circa 45-jarige ondernemer, gaf toen de opdracht tot de bouw.

Otto's familie was afkomstig uit Vlaanderen. De familie waarvan meerdere leden de naam Otto droegen, verhuisde naar Walcheren. In 1648 trad een Otto de la Porte op als reclamant voor Vlaamse en Franse kooplieden wier scheepsladingen waren gekaapt door Britse kapers. In 1658 overleed een Otto de la Porte in Middelburg, waar hij werd begraven in de Franse kerk.

In 1663 gaf Otto de la Porte de aanzet voor de bouw van Huis 's-Hertogenbosch door 'dry huysen annex den anderen, staende op de Vlaschmarct ende in 't Beddewechstraetje' te kopen. Hij betaalde er 1300 ponden Vlaams voor, een aanzienlijke som geld. De nieuwe aankoop grensde aan een pand dat reeds in zijn bezit was, huis de Dry Coninghen. De panden liet hij grotendeels slopen voor de bouw van Huis 's-Hertogenbosch. Aan weerszijden van de nieuwbouw bleven de huizen de Drye Coninghen en de Olymolen behouden.

Links van Huis 's-Hertogenbosch het huis de Dry Coninghen en rechts het huis de Olymolen.
Het timpaan bovenaan de gevel ontbreekt op deze tekening van J. Prince uit 1950-1960.
Zeeuws Archief, HTAM-P-1049

Nog tijdens de bouw kocht Otto de la Porte andere huizen, zoals het grote huis de Morgensterre aan de Vlasmarkt, voor 1100 ponden Vlaams.

Volgens het jaartal op de gevel was de bouw van Huis s'-Hertogenbosch in 1665 voltooid. De gevel met pilasters - deels in natuursteen - werd bekroond door een timpaan. Boven de brede voordeur was een rond bovenlicht in verfijnd beeldhouwwerk aangebracht. Bij het openen van de deur werd de royale, geblokte marmeren vloer in de hal zichtbaar. Op het dak van het bijna vierkante huis stond een achthoekige toren vanwaaruit de duinen bij Dishoek, Vlissingen, duidelijk waarneembaar waren. Dit stadspaleis ademde aanzien en macht.

Het ging Otto de la Porte voor de wind. In 1669 verwierf hij zelfs de positie van kiezer in de stadsregering van Middelburg. Voor 'nieuwkomers' in een stad kon die functie leiden tot hogerop. Uit de belastinggegevens over 1671 blijkt dat hij er warmpjes bijzat. Verder had hij twee dienstboden in dienst en beschikte hij over een paard en wagen. De toekomst leek er rooskleurig uit te zien, maar toen brak het Rampjaar aan...

1 opmerking:

  1. Fantastisch zo'n huisblog. Het ziet er goed uit, zowel wat inhoud betreft als de vormgeving. Proficiat!

    BeantwoordenVerwijderen